Ванеса Маркова от ТК Херея представи България в кат. -49кг девойки на Световното първенство за юноши и девойки, което се проведе в Бърнаби/Канада

В Бърнаби / Канада в периода 16-20.ноември.2016 се проведе Световно първенство за юноши и девойки. България бе представена от 5 състезатели - Ванеса Маркова (-49кг, Херея), Ивона Цинцарска (-46кг, Гладиатор), Луиза Захариева (-52кг, Гладиатор), Мартин Гърков (-55кг, Форс София), Митко Джорджев (-68кг, Гладиатор), 2 треньори - Ангел Кирчев и Христо Михалчев, 1 рефер - Илия Димитров и водач на отбора бе Председателят на федерацията - г-н Слави Бинев.

Участие в състезанието взеха таекуондисти от 106 държави, а конкуренцията бе безмилостна. Мачовете се играха на 5 дожанга, като единият бе на подиум в средата и вниманието на зрителите бе фокусирано основно върху него.

Нашият клуб Херея бе представен от Ванеса Маркова (-49кг), която излезе на централния дожанг през втория състезателен ден в мач номер 104 от програмата. Съперник в първия двубой бе представителката на Италия - Вероника Пау. Първият рунд протече проучвателно и съперничките се оттеглиха при равенство след него. Ванеса бе по-активна във втория рунд и логично поведе в резултата с 1:0 точки. Третият рунд бе изключително драматичен, след като италианката реализира каска, обръщайки развоя на мача в своя полза до 3:1 точки. Нашето момиче наложи сериозен натиск в самия край на двубоя, като реализира удар в главата само 4 секунди преди изтичане на времето. За огромно учудване реферът махна точките, отсъди наказание за Ванеса, а резултатът стана 2:4 за италианската. След подновяването на играта, буквално в последната секунда с гонга, Ванеса реализира нов удар в каската, който бе отчетен от електрониката, но последва нова отмяна на точките от рефера. След като треньорът - Ангел Кирчев, поиска видеориплей, се оказа, че ударът е чист, 3 точки бяха присъдени за Ванеса и така драматично тя премина във втория кръг. Там съперничката бе от Непал, а мачът трябваше да се играе 3 рунда по 1 минута, защото организаторите закъсняваха с времето за прякото излъчване на турнира. Първият рунд завърши на равно, а Ванеса отново поведе в резултата с 1:0 във втория. В края на мача непалката изравни след наказание за нашето момиче, а буквално в последната секунда съперничката реализира каска, с която приключи двубоя 4:1 точки в своя полза. В следващия кръг непалката се изправи срещу представителката на Корея, която завоюва по безупречен начин световната титла в тази категория.

Треньорите на клуба поздравяват Ванеса с участието и на най-големия спортен форум на планетата при юношите и девойките в олимпийското Таекуондо. Тя е първа година в тази възрастова група и самото присъствие сред най-добрите е успех, а състезанието ще и даде безценен опит, който да и бъде от полза за в бъдеще. Браво, Ванеса!