Румина Кирчева (-37кг кадетки) и Ванеса Маркова (-55кг кадетки) в топ 8 на най-добрите в Европа

Състезателките на Херея - Румина Кирчева и Ванеса Маркова, се представиха много добре на Европейското Първенство за кадети (12-14 годишни), което се проведе в Страсбург/Франция от 03 до 05.юли.2015г. Руми се класира на престижното 5-то място, а Ванеса на 8-мо, което може да се отчете като успех при наличието на 352 състезатели от 39 държави.

Условията в залата бяха кошмарни - температура около 50 градуса (без климатизация вътре), а децата трябваше да играят с необходимите за спаринг добоци, протектори и каски с шлемове от плексиглас. Подбраният съдийски състав също не бе на ниво, което да отговаря на класата на състезателите. Поради кошмарните условия организаторите бяха принудени да намалят игровото време на 3 рунда по 1 минута, което е прецедент на подобен турнир. Ето и представянето на нашите състезателки:

- Румина Кирчева (-37кг кадетки) се класира на 5-то място в конкуренцията на 17 състезатели в своята категория. Руми преодоля в квалификациите класна състезателка от Великобритания с резултат 4:1 точки. Нашето момиче измъкна победата в 3 рунд на мача, след като изоставаше с 0:1 в първите два. С реализиран удар в главата на съперника, който бе удобрен с видеориплей, Руми се поздрави с успеха и възможността на играе на 1/4 финал. В мача за медал съперник бе националката на Турция. В първия рунд туркинята водеше с 1:0. През втория рунд Румина изравни резултата за 1:1. В третия рунд двете момичета преследваха успеха. Туркинята поведе с резултат 6:3, след което нашето момиче реализира точен удар (неро чаги) в главата на съперника. Последва видериплей, от който на стоп кадър се видя точния удар в каската на съперника, но за наше огромно съжаление съдиите останаха безмълвни. В оставащите секунди, Румина натисна съперника и успя да върне още една точка. Мачът завърши 4:6 за туркинята, която впоследствие спечели титлата след безапелационни победи на 1/2 финала с 13:5 и на финала с 14:4 точки. Това отреди 5-то място за Румина на ЕП, което определено е успех, както за Херея, така и за България.

- Ванеса Маркова (-55кг кадетки) се класира на 8-мо място в конкуренцията на 20 състезатели в своята категория. Ванеса победи представителката на Беларус в квалификациите с резултат 7:6 точки. Нашето момиче изоставаше с 0:2 точки, но успя да реалзира удар в главата на съперника, който бе удобрен след видеориплей и така обърнахме резултата до 3:2. В 3 рунд беларуската бе много мотивирана и обърна резултата до 6:4 в своя полза. Само 8 секунди преди края на мача Ванеса реализира точен удар в главата на съперника и измъкна победата със 7:6 точки и правото да излезне на 1/4 финал. Там съперничката бе от Русия - вицесветовна шампиона от първенството за кадети в Баку/Азербайджан през 2014 година. Ванеса изигра отлично тактически двубоя. Резултатът вървеше точка за точка до самия край на мача. В 3 рунд при резултат 3:2 за рускинята последваха няколко точни удара с ръка (чируги) за нашето момиче, които по една или друга причина не бяха отсъдени по едно и също време от реферите. В края на мача, при оставащи 6 секунди, Ванеса реализира точен удар в главата на съперника, който за наше огромно съжаление не бе удобрен от рефера на видеориплея и последва загуба. Рускинята загуби на 1/2 финала, което отреди 8-място за Ванеса в крайното класиране, което е успех за Херея и България.

Треньорите на Таекуондо клуб Херея са горди с показаното от Румина и Ванеса и постигнатите от тях резултати на Европейското Първенство за кадети. Момичетата ни демонстрираха високо ниво на спортнотехническа подготовка и заслужено се наредиха съответно на 5-то и 8-мо място при наличието на много силна конкуренция. БРАВО ДЕЦА!!!