Ванеса Маркова (-55кг кадетки) от ТК Херея спечели бронз на топ турнира - "Austrian Open 2015", който е с ранг G1

Ванеса Маркова (-55кг кадетки) спечели бронзов медал сред елита на олимпийското Таекуондо.

На 30-31.май.2015 в австрийския град Инсбрук за поредна година се проведе един от най-силните турнири в Европа по олимпийско Таекуондо - "Austrian Open 2015", който е с ранг G1. Състезанието събра над 1900 таекуондисти от 58 държави, което го направи най-масовото на Стария Континент. Нашият клуб Херея бе представен от 3 състезатели. Организаторите бяха подсигурили 18 дожанга (игрални полета), на които се водеха битки в продължение на 2 дни. България бе представена от 7 клуба, както и от 10 рефери в съдийския наряд. Конкуренцията бе огромна, като почти всички категории бяха с над 20 състезатели. Ето и представянето на нашите момичета:

- Ванеса Маркова (-55кг кадетки) - БРОНЗОВ МЕДАЛ. В първата среща жребият отреди състезателка от Франция, която нашето момиче преодоля с резултат 3:2 точки. Във втория кръг Ванеса надделя над националната таекуондистка на Австрия с 8:2 точки. В мача за медал съперник бе националката на Полша. Мачът завърши 4:4 в редовните време, след като нашето момиче водеше в резултата до последните секунди. Това наложи изиграването на рунд за златна точка, където Ванеса съумя да реализира първа точка и стигна до 1/2 финалите. Там съперничката бе от Хърватия. Срещата завърши отново 4:4, след като Ванеса водеше с 4:3 5 секунди преди края. В допълнителния рунд за златна точка хърватката реализира точно попадение и се класира за финала. Фактите показват, че Ванеса се справи отлично при наличието на много голяма конкуренция и успя да стигне до медалите в първото си състезание в тази категория и то точно преди Европейското Първенство за кадети. Дано и там нашето момиче да затвърди успешното представяне. Браво Ванеса!

- Румина Кирчева (-37кг кадетки) - 5 място от 25 състезатели в категорията. Това бе 10 турнир за Румина през настоящата календарна година. В първия кръг жребият отреди на нашето момиче да почива и очаква победителката измежду австрийка и националната състезателка Великобритания. На 1/8 финалите Руми надделя над британката с 5:0 точки, без да оставя съмнение в превъзходството си. Така на 1/4 финалите трябваше да се изправи срещу националката на Хърватия. Мачът се развиваше равностойно до третия рунд, когато състезателката ни допусна грешка и позволи на съперничката да поведе с 4:2 точки. До края на мача резултатът не можа да бъде наваксан и последва загуба. Впоследствие хърватката стигна с лекота до златния медал след победи с 8:0 и 14:6 на 1/2 финала и финала. Това отреди 5 място за Румина в крайното класиране.

- Христина Тодорова (-41кг кадетки) - това бе едва 2 G1 турнир за Христина и въпреки липсата на опит тя се представи много добре. В първия кръг Хриси надделя с 22:0 точки над сръбкиня. Във втория кръг бе преодоляна много класна състезателка от Белгия с 12:11 точки. В тази среща нашето момиче показа огромна воля за победа и добро ниво на спортнотехническа подготовка, след като изостваше в резултата с 3:7 точки, Хриси успя да обърне в своя полза и да победи. На 1/8 финалите се изправи срещу националката на Германия. Двубоят завърши 5:5 точки, след като Хриси водеше с 5:3 само 8 секунди преди края. В допълнителния рунд точка не успя да реазлира нито една от състезателките и компютърът отреди успех за германката. Истината е, че Хрисина се представи много добре и само липсата на опит и попречиха да стигне до медалите. Браво Хриси!

Треньорите на Таекуондо клуб Херея са доволни от състезателките си, които показаха добро ниво на спортнотехническа подготовка преди Европейското Първенство за кадети, което ще се проведе в Страсбург/Франция през идния месец. Браво деца!