ОТЗВУК И РЕЗУЛТАТИ ОТ ОЛИМПИЙСКИЯ ТУРНИР ПО TAEKWONDO-WTF В ЛОНДОН 2012

 

От 08.08. до 11.08.2012г. в Лондон се проведе олимпийския турнир по Taekwondo-WTF, като част от спортовете в юбилейните 30-ти Олимпийски игри. Сили премериха 128 състезатели, от които 64 мъже - разпределени в 4-ри категории (-58кг, -68кг, -80кг и +80кг) и 64 жени в 4-ри категории (-49кг, -57кг, -67кг и +67кг). Всеки ден се играеше по една категория мъже и една категория жени, като турнирът започна с най-леките (-49кг жени и -58кг мъже) и завърши в събота с най-тежките атлети (+67кг жени и +80кг мъже). Предлагаме на вашето внимание кратък коментар за всяка от категориите и медалистите от турнира:

При най-леките мъже (-58кг) битката бе много оспорвана, но въпреки това фаворитите си взеха свето и на финала един срещу друг се изправиха - световният шампион Жуел Гонзалез Бонила от Испания срещу кореецът Лий Даехун. Испанецът спечели златния медал след убедителна победа. Пътят и на двамата до финалния мач не бе лек, като Бонила преодоля състезателите на Швеция, Австралия и Колумбия, а Даехун преодоля таекуондистите на Тайланд, Египет и Русия. Загубилите от финалистите състезатели, бяха изтеглени в репесажите за пронзовите медали, които бяха спечелини от Алексей Денисенко (Русия) и Оскар Муньос Овиедо (Колумбия).

В най-оспорваната категория (-68кг) при мъжете олимпийската титла спечели най-добрият таекуондист в света за 2011г. - Сервет Тезегюл от Турция. До финала той победи представителите на САЩ, Украйна и Великобритания, като първият му двубой бе много оспорван срещу Теренс Дженингс от САЩ, спечелен с 8:6 точки. В 1/4 финалния и 1/2 двубои турчинът не остави никакви шансове на съперниците си. От другия поток до последния мач стигна иранецът Мохамад Мотамед Багхери след победи над Централно Афириканска Република, Афганистан и Бразилия. Трябва да се отбележи, че въпреки силната игра на иранския състезател, той получи и леко съдийско рамо особено на 1/4 финала срещу Рухолах Никпай от Афганистан и на 1/2 финала срещу Диого Силва от Бразилия, където мачът бе спечелен със съдийско решение. Трябва да се отбележи, че в този 1/2 финален двубой имаше невероятна драма, като само 3 секунди преди края на мача резултатът бе 5:1 за иранеца при спряна игра и буквално с гонга бразилецът успя да изравни, като реализира тиолиги в главата на противника. В тази категория трябва да отбележим и доброто представяне на Балканите в лицето на Дамир Фейзич от Сърбия, който на 1/4 финалите бе спрян от представителя на домакините Мартин Стампер със сериозна съдийска намеса. До бронзовите медали се добраха Рухолах Никпай от Афганистан и Теренс Дженингс от САЩ. Във финалният двубой Сервет Тезегюл (Турция) победи Мохамад Мотамед Багхери (Иран) с 6:5 точки.

При -80 килограмовите мъже бяха събрани едни от най-добрите състезатели в историята на Олимпийското Taekwondo-WTF, като двукратният олимпийски шампион (Сидни 2000 и Атина 2004) - Стивън Лопес от САЩ, световният шампион от 2011 в Гьонджоу - Йосуф Карами от Иран, азерът Рамин Азизов и други. В крайна сметка обаче нито един от тях не успя да стигне дори до медалите. Олимпийски шампион стана аржентинецът Себастиан Едуардо Крисманич, който има много добри класирания през сезона, но никой от специалистите не го слагаше в борбата за златото преди Олимпиадата. От горния поток до последния мач стигна испанецът Николас Гарсия Хемме, който отстрани по пътя си световния шампион Карами (Иран), представителят на домакините Мохамад Лутало и вицеолимпийският шампион от Пекин 2008 - Мауро Сармиенто от Италия, като по-късно в репесажите до бронзовите медали се добраха последните двама. На финала Крисманич победи Хемме с минимална разлика и титлата отпътува за Аржентина.

При най-тежките таекуондисти (+80кг) нещата бяха много сериозни, като за тежка категория. Истинска сензация в турнира предизвика габонецът Антъни Обаме, който стигна до финалния мач в поток с олимпийския шампион от Пекин 2008 - Догмин Ча, който бе голямата звезда на корейците в Лондон. От тази страна на схемата бяха още вторият от последните две Олимпиади - Александрос Николаидис от Гърция и голямата надежда на Турция - Бахри Танрикоглу. Всички те загубиха по пътя до финала, където успя да стигне габонецът Обаме. В другия поток борбата за последния мач не бе по-лека. До финала се добра италианецът Карло Молфета, който спечели и титлата след победа над габонеца Обаме със съдийски приоритет след равенство 9:9 в редовното време и 0:0 в допълнителния рунд за златна точка. Голяма доза шанс имаше Молфета в биткита си на 1/4 финалите срещу двуметровия китаец Лиу Ксиобу, който бе победен в допълнителен рунд със златна точка. На 1/2 финала италианецът спря гиганта от Мали - Даба Модибо Кейта (215 см), който е двукратен шампион на планетата от 2007 и 2009г при най-тежките. До бронзовите медали в тази категория след репесажите стигнаха Робелс Деспейн от Куба и китаецът Лиу Ксиобу.