ЧЕТИРИ МЕДАЛА ОТ БАЛКАНИАДАТА ПО ОЛИМПИЙСКО ТАЕКУОНДО-WTF СПЕЧЕЛИХА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ НА ХЕРЕЯ ЗА БЪЛГАРИЯ!

Топ състезателите на Таекуондо клуб Херея представиха достойно България на Балканското първенство по Олимпийско Taekwondo-WTF, което се проведе в Босна и Херцеговина на 22.септември.2012г. Шестимата наши състезатели в националния отбор завоюваха 4-ри медала за страната ни при наличието на много силна конкуренция. Трябва да отбележим, че участие взеха 11 държави от Балканите, сред които отборът на Турция, който при кадетите (12-14 годишни) бе представен от най-добрите си състезатели. Участваха също традиционни силните отбори на Сърбия, Словения и Хърватия. Домакините от Босна и Херцеговина също бяха представени от пълни състави във всички възрастови групи, също така участие взеха - Румъния, Македония, Албания, Черна гора, Молдова и България. Организацията бе на прилично ниво, като изключим факта, че залата бе прекалено малка за такъв голям форум и сравнително ниското ниво на съдийски кадри в някои от полетата за подобно състезание. Трябва да добавим също, че доста от треньорите се усъмниха в коректността на домакините относно контрола при меренето на състезателите, тъй като в някои от категориите бе очевидна голямата разлика в килограмите в полза на състезатели от домакините и Турция, което не направи добро впечатление. В потвърждение на тези думи ще видите снимка от награждаване малко по-надолу в категория до -37кг, където нашият състезател Владимир Главчев бе победен на финала от представител на Турция. Ето и представянето на нашите състезатели:

Владимир Главчев (-37кг кадети) - СРЕБЪРЕН МЕДАЛ. Влади бе изтеглен при жребия за първия си мач. Във втората среща се изправи срещу представителя на Словения и победи в един много драматичен двубой с 19:17 точки и така стигна до полуфиналите. Там срещнахме представителя на домакините от Босна и Херцеговина, като Владимир показа своята висока класа и спечели с прекратяване на мача поради голяма точкова разлика - 17:5 точки в наша полза. Във финалния двубой се изправихме срещу турския състезател, който  също бе на много добро ниво. Първият рунд протече равностойно, но в самия край на втория турчинът пласира удар, с който увеличи аванса си и не успяхме да наваксаме в третия рунд. Така Владимир спечели вицебалканската титла при кадетите -37кг за 2012г. - БРАВО Влади! На снимката в дясно може да видите награждаването в категорията и разликата в килограмите на двамата финалисти, която определено бие на очи.

Николина Левенова (-46кг юноши) - СРЕБЪРЕН МЕДАЛ. Нина направи своя дебют на международната сцена по един впечатляваш начин, стигайки до вицебалканската титла след две победи - над Албания и Румъния, а във финалния мач загубихме от класната представителка на Сърбия, след нарушаване на предварително изградената тактика. Въпреки това поздравления за Нина и нейното представяне, като треньорите сме убедени, че с постоянство и опит може да постигне още по-големи успехи.

Цветелина Николова (-47кг кадети) - БРОНЗОВ МЕДАЛ. Цвети изгра едно много добро състезание като цяло. В първата среща нанесе единствената загуба на турския национален отбор при кадетките с резултат 9:2 точки след много силна игра. Спокойно можем да кажем, че това бе най-добрия мач на Цвети до момента, въпреки добрите и постижения от предишни международни турнири. На полуфина се изправихме срещу Сърбия, като мачът протече на приливи и отливи. В първия рунд Цвети не успя да влезе концентрирана в мача и допусна съперничката и леко да поведе с 6 точки. Последва равностоен втори рунд, а в третия нашето момиче навакса пасива от предишните два рунда и доведе мача до 4-ти рунд за златна точка - 11:11 в редовното време. Сръбкинята реализира първа и се класира за финала, където победи безапелационно. На следващия турнир с малко по-голяма концентрация Цвети няма да има проблем да спечели златния медал в категорията. Поздравления за доброто представяне!

Христина Стоева (-44кг кадети) - БРОНЗОВ МЕДАЛ. В първия мач Хриси победи състезателка от Сърбия по категоричен начин с прекратяване на мача след 16:4 точки. В първия рунд видимо личеше напрежението в нашето момиче и изостанахме с 0:4 точки. След това Хриси влезе в мача и направо разби съперничката след 16 безответни точки. Във полуфиналната среща се изправихме срещу румънка, която победи нашето момиче. Всеки състезател по време на своето развитие има възходи и леки спадове, след което отново следва възход и така един дълъг път. Хриси трябва да разбере, че нито един състезател НЕ бива да бъде подценяван и трябва да се отнасяме с уважение към всеки съперник. За напред ни предстои много работа в тренировките и без съмнение ще се върнем по пътя на победите от пролетта.

Сотир Димитров (-41кг кадети) - в първия мач Сотир победи словенец с точкова разлика, след като изгра много силна среща. Беше концентриран и не остави никакъв шанс на съперника си. Във втория двубой се изправихме срещу сърбин. Започнахме колебливо мача и изоставахме в първия рунд. Във втория нещата си дойдоха на мястото и след много добра игра обърнахме резултата - 6:4 в наша полза. В третия рунд последва серия от неточности, след липса на концентрация Сотир изпусна "спечелен мач". Много жалко, но има и такива състезания, като от тях трябва да си извлечем поука. Като цяло нашето момче бе на ниво и ако продължава да тренира всеотдайно, успехите неизменно ще го съпътстват.

Димитър Кожухаров (-33кг кадети) - Шеки изигра свето най-добро международно състезание до момента. Изправи се срещу състезател от Сърбия, който бе втори от предишната Балканиада. В първия рунд нашето момче бе леко притеснено и допусна пасив в резултата, но след това се успокои и успя да навакса разликата, след това последва лека съдийска неточност и загубихме мача. Най-важното в случея е, че Шеки игра добре, треньорите са доволни от него и ако продължава да бъде постоянен и всеотдаен в тренировъчния процес, успехите рано или късно ще дойдат.

Треньорите на Таекуондо клуб Херея - Ангел Кирчев и Станимир Лазаров са доволни от представянето своите състезатели, които представиха достойно за пореден път страната ни!