Отзвук от "German Open 2013", ETU A-Class Tournament

На 09-10.март.2013г. в "Sporthalle Arena" в Хамбург/Германия се проведе супертурнира "German Open 2013" ETU A-Class Tournament.

В битката за медалите се впуснаха около 1300 таекуондисти от цял свят. Конкуренцията в категориите бе убийствена, по 5-6-7 мача трябваше да изиграе състезател, за да спечели определена категория. България бе представена от 6-ма състезатели от ТК Форс-София (двама) и ТК Херея (четирима). За огромно наше съжаление нито един от шестимата българи не успя да премине първия кръг дори. Ето и представянето:

През първия ден от надпреварата на централния корт излезе Сотир Димитров (-45кг юноши). Срещу него се изправи опитен съперник от Холандия, който победи нашето момче с 5:1 точки, а в последствие стигна до медалите. Като цяло мачът бе равностоен и до последно резултатът бе равен (1:1). В заключителните секунди на мача последва точка от чируги за съперника и непосредствено след нея удар в каската и нови 3 точки, след което Сотир напусна надпреварата.

През втория ден на дожанговете излезнаха трите момичета на Херея. Първа бе Христина Стоева (-49кг девойки). Това бе дебют за нея в тази теглова категория на международната сцена. Съперничката бе от Германия. Мачът и тук, както при Сотир се развиваше равностойно до третия рунд, когато германката пласира тит чаги и спечели мача с 2:0 точки.

Вероника Манова (-44кг девойки) се изправи срещу вицеевропейската шампионка П. Стринер от Швеция. Резултатът 16:4 за скандинавката. Мачът бе равностоен само първия рунд (4:4 точки), след което шведката взе превест и спечели мача.

Последна за Херея излезе Николина Левенова (-44кг девойки), която се изправи срещу англичанка. Мачът потръгна отлично 10:4 за нашето момиче в първия рунд, последваха безумни съдийски грешки (4 не съществуващи точки за съперника и удар в главата за Нина, който не бе отчетен). Резултатът се изравни в третия рунд и малко преди края британката реализира за 11:12 точки, както и завърши двубоят. Смущаващото в случая не е загубата на Нина, защото всеки може да загуби, а това, че в края на мача дори не се опитахме да върнем едната точка пасив. Впоследствие англичанката стигна до медалите в категорията. В състезанието треньорите получаваха картон за видеориплей чак на 1/4 финалите, затова треньорите на Херея в този мач нямаха възможност да реагират на съдийската несправедливост по време на срещата.

Казано накратко - без цялостно отношение към тренировъчния процес, без отношение и уважение към треньорите, без отношение и уважение към хората, които ти помагат и се грижат за теб, без себераздаване на тренировките и състезанията и най-вече без самочувствие на дожанговете, няма как да се побеждава на такъв голям форум, като "German Open 2013".

Хубаво е, когато човек загуби понякога, за да може "да слезне малко на земята", да осъзнае, че пътят към върховете в големия спорт не е лесен и трябва доста да се потруди, за да успее!