Отзвук от "18th Croatia Open", ETU A-Class Tournament

В столицата на Хърватия - Загреб, за 18-та поредна година се проведе един от най-силните турнири по олимпийско Taekwondo-WTF в Европа - "18th Croatia Open", ETU A-Class Tournament. В състезанието участваха около 1400 състезатели от десетки страни, представени на клубно и национално ниво. Таекуондо клуб Херея бе представен от 8 състезатели. Трима от тях се състезаваха при юношите - Вероника Манова, Христина Стоева, Николина Левенова и петима при кадетите - Димитър Кожухаров, Владимир Главчев, Дамян Димитров, Сотир Димитров и Димитър Костов. Срещите се играха на 12 дожанга (игрални полета) в 2 зали. През първия ден от нашия клуб на играните полета излезнаха девойките. Ето и тяхното представяне:

Вероника Манова (-42кг девойки) - в първата си среща се изправи срещу представителката на Германия, която е вицеевропейска шампионка от миналата година. Мачът завърши наравно - 4:4 в редовното време, което наложи изиграване на допълнителен рунд за златна точка. В него германката отбеляза първа точка и спечели мача, а впоследствие и категорията на турнира.

Христина Стоева (-46кг девойки) - в първата си среща след много силна игра Христина победи представителката на Норвегия, която бе поставена под номер 1 в основната схема. Мачът започна трудно, но впоследствие нашата състезателка буквално "прегази" скандинавката с 16:3 и съдиите прекратиха мача. След този мач всички очаквахме Христина безпроблемно да спечели турнира, но за наше съжаление в следващата среща последва отпускане и загуба с 13:14 от Великобритания. Вярно е, че имаше и съдийска подкрепа за британката, но това не ни оправдава, тъй като класата на нашата състезателка е много по-висока и трябваше да спечелим, независимо от страничните фактори.

Николина Левенова (-46кг девойки) - убедителна победа в първата среща срещу Германия с 22:11. Във втората среща се изправихме срещу Англия и след нарушаване на тактическите указания, последва загуба с 7:13. Така и Нина не успя да разкрие своя потенциал на това състезание.

Във втория ден от турнира Таекуондо клуб Херея бе представен от момчетата при кадетите. Ето и тяхното представяне:

Димитър Кожухаров (-33кг кадети) - в първата среща се изправи срещу национала на Сърбия. Шеки бе много мотивиран, последва убедителна игра и победа с 26:13 при прекратяване на мача. Във втората среща се изправихме срещу хърватин, който видимо бе над категорията. Нашият състезател игра много добре до последните 45 секунди на мача. Водехме с 10:3, последва отпускане, съперникът изравни и мачът трябваше да се реши в допълнителен рунд за златна точка. В него хърватина отбеляза пръв и спечели мача. Трябва да се отбележи само, че това бе най-доброто представяне на Шеки до момента в международните състезания.

Владимир Главчев (-37кг кадети) - за първия мач жребият бе определил хърватин. Владимир игра много добре и водеше убедително в резултата. Когато всички очаквахме безпроблемната победа, последваха поредица от безумия от страна на главния рефер, който след 8 наказания за "неправилно дишане" 17 секунди преди края на мача, дисквалифицира нашия състезател. Последва много сериозен скандал след това решение, съпътстван с подаване на контестация от щаба на българския национален отбор в лицето на техн. дир. Славчо Рачев и ген. секр. Илия Димитров. Главният рефер на турнира прегледа последното решение взето в мача и въпреки, че българите бяха в правото си, той защити главния съдия с елементарния мотив, че съдиите трябвало да бъдат защитавани, защото се уронвал техния престиж. Мазно се извини на нашия щаб и това беше.

Дамян Димитров (-37кг кадети) - в първата среща победихме хърватин. Резултатът в редовното време бе 3:3, последва рунд за златна точка, в който Дими отбеляза пръв след спазване на тактическите указания. Във втория мач се изправихме срещу руснак, който бе по-опитен и надделя над нашето момче. Впоследствие руснакът спечели и категорията на турнира.

Сотир Димитров (-41кг кадети) - много тежък жребий ни очакваше още на старта. Соте се изправи срещу най-добрия състезател на англичаните при кадетите. На два пъти повеждахме в резултата, но съперникът съумяваше да изравни. В последните 20 секунди на срещата последва и най-спорната ситуация в мача. При резултат 2:2 и двата щаба имахме претенции за отбелязване на удар в главата. Последва много дълго разглеждане на видеориплей и реферът на масата реши да даде 3 точки на англичанина и 0 за Сотир, което бе доста скандално, имайки предвид равностойните съперници, изключително спорната ситуация при размяната и високия залог в мача. За 20 секунди Сотир не успя да навакса подарените 3 точки и загуби. Впоследствие англичанинът стигна до последния мач.

Димитър Костов (-41кг кадети) - за първия мач излезнахме срещу Гърция. Мачът бе ревностен, като водехме до самия край с 5:3. Последва миг на разсейване и съперникът изравни за 5:5, последвайки допълнителен рунд за златна точка. В него Митко отбеляза пръв и спечели срещата. За втория мач се изправихме срещу Германия. В началото на срещата допуснахме елементарно съперникът да натрупа точков актив, който не успяхме да заличим. Мачът завърши 7:9 в полза на германеца.

Треньорите на Таекуондо клуб Херея са доволни от усилията и старанието, което полагат нашите състезатели. Всички трябва да помнят, че не винаги може да се побеждава и трябва да се научим да приемаме с достоинство загубите, така както се радваме, когато печелим медалите! Предстои ни дълък период на подготовка за основните турнири през пролетта и всеки сам трябва да си даде сметка как и колко ще се влага в тренировъчния процес, за да стане по-добър и да побеждава!