4 МЕДАЛА ЗА ХЕРЕЯ ОТ ГРАНД ПРИ ТУРНИРА - "Galeb Trophy 2013" ETU A-Class Tournament в Белград/Сърбия

 

Състезателите на Таекуондо клуб Херея направиха за трета поредна седмица страхотно представяне на международната сцена. В столицата на Сърбия - Белград, нашият тим взе участие с 6 състезатели и спечели 4 медала в убийствена конкуренция от над 960 състезатели, представящи десетки страни от цял свят. Турнирът "Galeb Belgrade Trophy 2013" се проведе на 26-27.октомври.2013, традиционен е и е от календара на Европейския Таекуондо съюз с ранг А.

В първия ден от надпреварата сили на дожанговете премериха петима от нашите състезатели, трима стигнаха до медалите, като всеки един от петимата успя да премине поне първия квалификационен кръг.

В категория с 42 състезатели до медалите успя да стигне Владимир Главчев (-41кг кадети), който имаше кошмарен жребий. В неговия поток преди медалите трябваше да премине през състезатели от Иран, Гърция и бронзовия медалист от Европейското за кадети от тази година - Леон Гласнович от Швеция. В първия мач след много спорно съдийство нашето момче успя да спечели с 4:2 точки в последната секунда на срещата, реализирайки удар в главата на съперника. На 1/8 финалите преудоляхме гръцкия състезател, а в мача за медала ни чакаше победителят от иранеца и шведа. В много драматичен мач, Владимир успя да спечели с 5:3 точки, реализирайки неро чаги в главата на съперника и дит чаги в хо-гото, прибавяйки правилната тактическа постройка в мача, много добрата физическа форма на Владимир благодарение на тренировките и победата стана факт за учудване на много хора в залата. На 1/2 финала последва отпускане, липса на желание за победа и логична загуба с 2:4 точки от състезател, който спечели и финалния мач впоследствие. Въпреки отличната си игра до полуфиналите, показаното самочувствие подплатено с победи и спечеленият медал, Владимир трябва да знае, че в подобни състезания, преодолявайки най-опитния състезател в категорията, си длъжен да спечелиш златния медал, защото подобни шансове не се отварят всеки ден.

До финалния мач в трети пореден международен турнир при най-леките юноши стигна нашият Сотир Димитров (-45кг юноши). Сотир бе твърдо решен да спечели златния медал, даде всичко от себе си, но безобразните съдийски решения не бяха предвидени в сметките. Всичко започна още от първия му мач срещу националният състезател на домакините, който беше убедително надигран, но мачът бе докаран до равенство, след което Сотир победи със златна точка в добавения рунд. На 1/2 финалите нашето момче помете словашкия национал с 18:1 точки, без да оставя съмнения кой е по-добрият, при нормално съдийство и първият мач щеше да приключи по подобен начин. На финала срещу англичанина последва истинска съдийска гавра, каквато не бяхме виждали скоро в състезания от подобен ранг. Абсолютен удар в главата в полза на Сотир не бе отчетен и обратното зачетен такъв за съперника, което води до разлика от цели 6 точки. По време на мача съдийските предупреждения бяха единствено към нашия състезател, което доведе до още 2 точки за съперника и нито една в наша полза. Най-голямата подигравка бе в самия край, когато Сотир реализира удар в главата на съперника, единият от страничните съдии потвърди за точките, но за огромно наше учудване точно  български рефер каза, че не е видял удара в полза на българина, което доведе срещата до победа за анличанина с 1 точка разлика. Ако някой има съвест, би трябвало да се замисли малко.

До финалния мач при девойките стигна и Вероника Манова (-46кг девойки) от Херея. На 1/4 финалите нашето момиче победи титолувана състезателка от Дания със златна точка, завършвайки 5:5 в редовните три рунда. На 1/2 финала последва убедителна победа срещу гъркиня, а на финала въпреки добрата си игра, Вероника отстъпи със 7:9 точки пред вицеевропейската шампионка Патриция Стринер от Швеция. Така след спечеленият медал миналата седмица в Гърция, Рони затвърди добрите впечатления и показа, че е на прав път.

Четвъртият медалист на Херея от А клас турнирът бе Николина Левенова (-49кг девойки), която спечели бронзов медал в най-конкурентната категория при девойките в състезанието. Нашето момиче мина като валяк в първите си три мача през своите съперници, побеждавайки последователно представителки на Черна гора, Унгария и Сърбия. В полуфиналния мач на треньора не бе даден картон за протест, нещо което се оказа доста важно впоследствие. Нина загуби от англичанка, мач който спокойно печелехме. Въпреки всичко трябва да отчетем и фактът, че Нина изигра три състезания в три поредни седмици и умората също си каза думата. В идващото състезание в Хърватия, нашето момиче трябва да покаже по-голяма воля за победа и мотивация, стигайки до медалите и да разкрие пълния си потенциал.

Ванеса Маркова (-44кг кадети) и Димитър Костов (-45кг кадети) спечелиха първите си срещи срещу състезатели от Германия. Ванеса игра много добре в трето поредно състезание и ако продължи да тренира все така усърдно, пътят до златните медали на международна сцена няма да е много дълъг. Във втория си мач отстъпи пред по-опитна англичанка, която впоследствие стигна до финала. Митко победи най-опитния и титолуван състезател в първия си двубой. След тази победа щабът на Херея очакваше нашето момче с лекота да стигне до златото в категорията, но последва отпускане във втория мач и логична загуба от чешки състезател.

Така състезателният отбор на Таекуондо клуб Херея представи достойно България и клуба ни, печелейки 4 медала при наличието на много силна конкуренция в гранд при турнир - ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ, КОИТО ПО НЯКАКЪВ НАЧИН СЕ ЧУВСТВАТ ЧАСТ ОТ ХЕРЕЯ И НАШИТЕ УСПЕХИ!