Отлична Румина със сребърен медал от турнира за "Купата на Президента на Световната Федерация", който е единствен в Европа с ранг G2 през 2016

Румина Кирчева (-44кг кадетки) спечели сребърен медал от "1st WTF Presidents Cup 2016", ETU G2 Tournament. Този изключителен успех донася допълнителна квота за Румина и дава възможност България да изпрати втори състезател в тази категория на Европейското Първенство за кадети (12-14 годишни), което ще се проведе в периода 08-11.септември.2016 в Букурещ/Румъния.

Таекуондо клуб Херея бе представен с четирима от най-добрите си състезатели на единствения през 2016 година турнир с ранг G2 в Европа - "1st WTF Presidents Cup 2016". Състезанието се проведе от 07 до 10.април в Бон/Германия. Участие взеха над 1500 таекуондисти от 51 държави. Конкуренцията бе огромна, тъй като световни сили в Олимпийското Таекуондо като - Русия, Испания, Германия, Турция, Азербайджан, Сърбия, Хърватия, Великобритания и други, участваха с националните си отбори. Мотивацията бе голяма поради факта, че медалистите от турнира получават директна квота за Европейските Първенства до края на 2016 във възрастови групи - кадети, младежи (16-21 години) и мъже. Домакините се поизложиха с организацията, тъй като отборите бяха принудени да чакат по 6-7 часа, докато преминат успешно регистрация и кантар. Подобно нещо е недопустимо за форуми от толкова висок ранг. Другият проблем дойде от факта, че кадетите бяха принудени да играят с обикновени каски, а не с електронни, както бе обявено по наредба. Тази неприятна новина бе съобщена в деня за регистрация, непосредствено преди турнира, което е меко казано срамно. Таекуондистите на Херея - Румина Кирчева, Дарин Кирилов, Ванеса Маркова и Теодор Атанасов представиха достойно, както Херея, така и България.

Румина Кирчева (-44кг кадетки) - СРЕБЪРЕН МЕДАЛ. На пореден голям таекуондо форум Румина бе на висота. В конкуренцията на 20 състезателки нашето момиче стигна до финала в своята категория. Първия кръг Руми бе изтеглена да почива. Във втори кръг надигра с 23:1 точки състезателка от Великобритания. На 1/4 финала Румина преодоля националката на Германия с 10:4 точки, с което си гарантира участието на Евро шампионата за кадети през септември. На 1/2 финалите нашето момиче се изправи срещу националката на Испания. В много драматичен двубой Румина спечели с 14:8 точки, след като изоставаше с 4:8 в края на втория рунд. В третия рунд съперничката бе подложена на тотален натиск и не успя да удържи резултата. На финала Румина се изправи срещу представителката на сръбския национален отбор. След много спорно съдийство и липса на електронни каски последва загуба с 4:8 точки, което отреди второто място в категорията за Румина. БРАВО!

Дарин Кирилов (-37кг кадети) - ШЕСТО МЯСТО. В конкуренцията на 30 таекуондисти нашето момче успя да стигне до битката за медалите. В първия кръг Дарин преодоля с 8:4 точки състезател от Гърция. Мачът не започна по най-добрия начин, след като гръкът водеше с 4:3 точки до средата на третия рунд. В края на мача Дарин демострира воля за победа и обърна развоя в своя полза. Във втория кръг съперникът бе от Германия. Срещата се развиваше 1:1 точки до последните 30 секунди на мача, когато Дарин реализира удар в каската за 4:1 точки. Немецът бе принуден да тръгне в атака, от което нашето момче се възползва по отличен начин и завърши при 10:1 точки мача. На 1/4 финала Дарин се изправи срещу един от фаворитите на турнира - националът на Русия. Последва загуба с 0:4 точки, а руснакът впоследствие стигна до финала. Двубоят се развиваше равностойно до самия край, когато руснакът успя да поведе с 1:0 точки след 2 наказания за Дарин. Нашето момче даде всико от себе си, за да обърне развоя в последните 10 секунди, но добрата защита и контраатака на съперника му донесе успеха с 4:0. Дарин не успя да спечели квота за Европейското Първенство за кадети, но представянето му може да се определи като много добро на фона на конкуренцията. БРАВО ДАРИНЕ!

Ванеса Маркова (-49кг девойки) - жребият отреди Ванеса да се изправи срещу испанка, медалистка от Европейски и Световни първенства. Нашето момиче изигра много добър тактически двубой, но за съжаление в последните секунди загуби. В първия рунд резултатът бе равен 0:0. Във втория рунд испанката поведе с 1:0, но в третия рунд само 10 секунди преди края Ванеса успя да изравни. Съперничката потърси успеха в заключителните секунди и тази упоритост и донесе, за наше съжаление, победата.

Теодор Атанасов (-57кг кадети) - жребият отреди за съперник представителя на Босна и Херцеговина. Теодор започна много мотивирано мача, поведе с 1:0 и малко след това реализира каска, която за огромно учудване не бе отразена от съдийския екип. Във втория рунд босненецът обърна в своя полза резултата до 2:6 точки. Тедо демонстрира голямо желание, натисна в третия рунд и скъси разликата до 5:6 точки, което не бе достатъчно. Въпреки това нашето момче заслужава поздравления за показаните желание и воля.

Треньорите на Херея поздравяват състезателите си за демонстрираното високо ниво на спортно-техническа подготовка, постигнати победи и спечелен медал. Не забравяйте, че вашето участие на подобни форуми е възможно благодарение на съвместната работа на целия екип на Херея, състоящ се от децата в залата, с които тренирате, треньорите и разбира се - вашите родители. БРАВО НА ВСИЧКИ!