Ванеса с феноменално представяне и сребро при жените от Рига Оупън G1

Ванеса Маркова (-46кг жени) спечели първия исторически медал за ТК Херея във възрастова група жени от турнир с ранг G1.

 

Медалът на Ванеса е изключително ценен, тъй като той и носи допълнителни точки в олимпийската ранглиста при жените.

Състезанието бе с ранг G1 и се проведе на 7-8.октомври.2018 в столицата на Латвия - Рига. Конкуренцията при мъжете и жените бе убийствена, имайки предвид "тежестта" на медалите. Нашето момиче изигра 4 отлични мача срещу едни от най-силните таекуондистки при жените в света.

В първия кръг Ванеса преодоля съпротивата на двукратната вицеевопейска шампионка - Шейна Гуера от Германия в много драматичен мач, завършил 14:12 точки. В мача за медал нашето момиче се изправи срещу номер 3 в световната ранглиста и номер едно в схемата на турнира - Дина Пуриунес Лангеруди от Холандия. В този двубой съперничката бе поставена на колене с убедителното 26:16 точки, което гарантира минимум бронз за България. На 1/2 финала Ванеса елиминира безапелационно с 17:11 точки Европейската шампионка от настоящата 2018 година - Йозлем Гюрюз. От другия поток до финала стигна 30 годишната националка на Русия - Мария Смирнова. Ванеса водеше в резултата и контролираше мача почти до самия край, когато рускинята успя да реализира удар с въртене и с тези 4 точки обърна резултата в своя полза за крайното 12:14 точки.

Трябва да отбележим факта, че Ванеса Маркова е едва на 17 години и представянето и при жените е изключително. Тя постигна победи срещу таекуондистки, които се намират в топ 10 на световния елит и участват в Гранд При сериите. БРАВО, ВАНЕСА!