Отзвук от "Dutch Open 2013", ETU A-Class Tournament

На 16-17.март.2013г. в холандския град Айндховен се проведе 40-то юбилейно издание да един от най-силните турнири в Европа от веригата на Европейския Таекуондо Съюз - "Dutch Open 2013" ETU A-Class Tournament.

 

В битките за медалите се впуснаха над 1000 състезатели от десетки държави във възрастови групи - юниши/девойки (13-17 годишни) и мъже/жени (над 15 години). Участие в състезанието взеха медалисти от олимпийски игри, европейски, азиатски, американски и световни първенства. Конкуренцията бе безмилостна във всяка една категория и възрастова група, имайки предвид, че през настоящата година предстоят континенталните турнири (при кадети, юноши и младежи) и световно първенство (за мъже и жени) и най-големите сили в олимпийското Taekwondo-WTF си правят преборванията именно на състезания, като това в Холандия.

Българското знаме също бе сред тези на участвалите страни, благодарение на състезателката на Таекуондо клуб Херея - Христина Стоева, която през 2012 г. успя да спечели първия и засега единствен медал за България на този голям спортен форум. Нашият клуб участва с 4-ма състезатели, ето и тяхното представяне:

Христина Стоева (-49кг девойки) - започна ударно с победа над 1-та поставена в схемата състезателка от Словения, която е с отлични постижения при най-добрите и 1/8 финалист на световното първенство в Египет миналата година. Христина поведе още в първия рунд с 3:0 точки, през втория увеличи аванса на 6:1 точки и затвори мача при 6:3 в наша полза. За огромно наше съжаление последва загуба във втория мач на Хриси от доста по-непретенциозен съперник с 1:3 точки. Противничката бе от Германия, която в последвалия мач победи и азербайджанката и така стигна до медалите. Доста противоречиво представяне на нашето момиче, имайки предвид огромния потенциал, с който разполага и по една или друга причина не иска да разгърне.

Сотир Димитров (-45кг юноши) - на Сотир се падна шанса да открие втория състезателен ден с мач срещу представител на Германия. В началото на срещата поведохме, а в края на първия рунд резултатът бе равен 1:1 точки. През втория рунд последва поредица от неточности, след които съперникът взе аванс, който Сотир не успя да стопи до края на мача. Така нашето момче напусна надпреварата, а германецът впоследствие спечели 4-ри мача и стигна до финала в категорията. Сотир притежава всичко необходимо, за да стане номер едно в тази категория при юношите и е въпрос на време, тренировки и състезания, за да го докаже.

Вероника Манова (-44кг девойки) - в първия си мач се изправи срещу азербайджанка. Започнахме добре, поведохме в резултата през първия рунд, след което последва необяснимо притеснение, съпроводено със загуба с 1:7 точки.

Николина Левенова (-44кг девойки) - загуба в първия мач срещу доста непретенциозен съперник от Латвия. Нина започна отлично повеждайки с 4:0 точки, след което допусна обрат за 6:8 в полза на латвийката. Необяснимо за треньорите бе поведението на нашето момиче на дожанга в Айндховен, имайки предвид отличните физически данни, проведената подготовка и спечеленото отличие в Трелеборг/Швеция само месец по-рано в по-висока категория, с много по-силни състезатели.

Нека след това представяне всеки състезател да си даде ясна сметка как се влага в тренировките и какво дава от себе си по време на състезанията? Какво иска да постигне и на какво е готов, за да успее?

Само след 3-ри седмици предстои "Belgium Open 2013" ETU A-Class Tournament и тогава може би ще можем да си отговорим донякъде на зададените по-горе въпроси!