Ванеса с блестящ дебют на Европейското Първенство при жените

Ванеса Маркова (-46кг жени) бе част от националния отбор на България на Европейското Първенство за мъже и жени. Нашето момиче постигна блестяща победа над трета в света - азербайджанка, а на 1/8 финал загуби минимално от вицесветовната шампионка от Украйна.

На 10.май.2018г. в руския град Казан Ванеса Маркова (-46кг жени) от Херея направи своя дебют във възрастова група жени и то на Европейско Първенство. Жребият бе безмилостен към нашето момиче, което в 1 кръг трябваше да се изправи срещу представителката на Азербайджан - Фатемех Шабанина, която е шампион на Азия и бронзова медалистка от Световно Първенство за девойки от преди няколко години. Ванеса изигра отличен мач. Тя поведе от самото начало и задържа аванса си до края, побеждавайки именитата съперничка с 14:10 точки, без да оставя съмнение, че е по-силният състезател на дожанга. Във втория кръг Ванеса се изправи срещу номер едно в схемата - Ирина Ромолданова. Украинката е сред най-титолувани състезатели в света през последните години. Тя е номер 6 в олимпийската ранклистата при жените -49кг, вицеолимпийски шампион за девойки, вицесветовен шампион за жени и настоящ европейски шампион за жени. Нашето момиче започна отлично мача, повеждайки с 3:0 точки. В края на първия рунд допусна украинката да изравни. Двубоят се развиваше равностойно, като резултатът бе 5:5 само 20 секунди преди края. Тогава съперничката реализира точка и поведе. Ванеса даде всичко от себе си, наложи тотален натиск в края на мача, но за съжаление не успя да реализира игровото си преимущество и загуби с 6:8 точки. Нашето момиче демонстрира високо ниво на спортно техническа подготовка, загатна за огромния потенциал, с който разполага и показа на полето, че по нищо не отстъпва на най-силните жени, които ще се борят за Олимпиадата в Токио 2020г. Ванеса получи специално поздравление от Президента на БФТ - г-н Слави Бинев, за високия боен дух, който демонстрира.

Треньорите на Херея са изключително доволни от това, което показа Ванеса в Казан, пожелават и да бъде здрава, още по-мотивирана в тренировъчния процес и са убедени, че Олимпийските игри в Токио 2020 я очакват!