ОЛИМПИЙСКА КВАЛИФИКАЦИЯ и СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО

Румина Кирчева (-44кг девойки) и Ванеса Маркова (-49кг девойки) представиха България на Олимпийската Квалификация за младежи и Световното Първенство за юноши, които се проведоха в периода 7-13.април, в град Хамамет/Тунис.

В турнира участие взеха рекордните 145 държави със своите най-добри таекуондисти до 17 години. Битките се водеха на 5 игрални полета, където и нашите момичета - Румина и Ванеса, представиха достойно България.

В първия ден от Олимпийските квалификации на дожанговете излезе Ванеса Маркова (-49кг девойки). Жребият бе отредил съперничка от Венецуела, която бе дисквалифицирана. Във втория кръг нашето момиче се изправи срещу англичанка. Мачът бе равностоен, като във втория рунд при резултат 5:4 точки за Ванеса, съдийката реши да става "главен герой", премахвайки 3 точки на нашето момиче и давайки наказание. Логично треньорът поиска видеориплей, но се оказа, че някой от съдиите на главната маса е "заспал" и не е пуснал камерите да снимат. В такъв случей картонът за протест на треньора се връща и се оставя безумното решение на главния рефер. Така англичанката спечели мача и впоследствие се класира за Олимпиадата след още две победи с точкова разлика. В края на деня, след намесата на президента на БФТ - Слави Бинев, съдиите разгледаха любителски запис, на който ясно се вижда, че главният рефер ощетява Ванеса. Последваха един куп извинения, от които нямаше никакъв смисъл, тъй като съперникът се класира за Олимпиадата, а нашият представител не.

Във втория ден от Олимпийските Квалификации на дожанговете излезе Румина Кирчева (-44кг девойки). Съперничката бе от Тайланд (традиционна сила в таекуондо). Нашето момиче изигра отличен мач, в който водеше до самия край, когато резултатът стана 5:5 точки и се наложи допълнителен рунд за "златна точка". В него само 5 секунди преди края съдиите дадоха точка за удар с ръка за тайландката, с което тя спечели с 6:5, а впоследствие стана вицесветовен шампион...

Световното Първенство започна само ден след квалификациите. На него първа на дожанговете излезе Румина Кирчева (-44кг девойки). В първия кръг нашето момиче бе изтеглена да почива и чакаше за втори кръг съперничка измежду Канада и Мексико. В крайна сметка Руми се изправи срещу мексиканката (трета от квалификациите преди два дни). Изигра се много оспорван тактически сблъсък, който завърши 2:2. В допълнителния рунд за "златна точка" Румина успя да реализира удар в главата на мексиканката в самия края на мача и така го спечели. В третия кръг нашето момиче се изправи срещу представителката на домакините, която имаше огромна подкрепа от страна на публиката. Румина поведе с 11:0 точки. В края на двубоя последва отпускане, което бе наказано от тунизийката. Буквално в последната секунда на мача нашето момиче допусна обрата с 16:17 точки и с това възможността да се бори за медал от Световното Първенство.

Във втория ден от Световното Първенство на дожанговете излезе Ванеса Маркова (-46кг девойки). Съперничката в първия кръг бе от Гърция. Нашето момиче започна уверено в двубоя и водеше до последната секунда, когато гъркинята буквално с последния удар успя да реализира, с което спечели с 11:10 точки.

С представянето си нашите момичета показаха, че по нищо не отстъпват на най-добрите в този спорт, играейки равностойно срещу топ държави като - Великобритания, Тайланд и Мексико. Този път късметът обърна гръб, губейки в последните секунди, но това няма да бъде така и занапред. Въпрос на време е, Ванеса и Румина да реализират огромния си потенциал. Браво и на двете!