НА 20-21.МАРТ.2014 - СОТИР ДИМИТРОВ ОТ ТК ХЕРЕЯ БЕ ЕДИН ОТ ДВАМАТА ИЗБРАНИ ТАЕКУОНДИСТИ, КОИТО ПРЕДСТАВИХА БЪЛГАРИЯ НА МЛАДЕЖКА ОЛИМПИЙСКА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ТАЕКУОНДО

На 20-21Март, 2014г. в Тайпе Сити/Тайван се проведе Олимпийска квалификация по Таекуондо-WTF за 2 Младежки Олимпийски игри в Нанджинг/Китай. България за първи път бе представена на подобен спортен форум от такъв ранг от двама от най-успешните състезатели на страната ни - Сотир Димитров (-48кг) от ТК Херея – медалист от най-силните първенства в Европа и Даниел Турнов (-63кг) от СК Форс-София – бронзов медалист от Европейското първенство за младежи под 21 за 2013г. и множество отличия от най-силните континентални състезания. Квота за игрите в Нанджинг получаваха само първите 8 от всяка категория.
В първия ден в надпреварата се впусна нашият състезател - Сотир Димитров, който имаше 45 таекуондисти в своята категория, които се бореха за влизане сред първите 8. В първата среща – съперникът от Лаос бе дисквалифициран. Във втората среща Сотир победи представителя на Армения с 6:5 точки. Първият рунд бе опознавателен и съперниците не успяха да си отбележат точки. През втория рунд арменецът поведе с 4:0, но Сотир успя да реализира удар в главата на съперника буквално в последната секунда и след намесата на видеориплей резултатът бе намален на 4:3 за съперника. Третият рунд се развиваше равностойно като арменецът поведе с 5:4, но в самия край на мача Сотир реализира 2 точки и поведе 2 секунди преди да изтече времето, а съперникът нямаше време да реагира. След тази победа само един мач делеше нашето момче и България от олимпийска квота. Предстоящият съперник бе от Аржентина. Срещата започна равностойно, но в края на първия рунд Сотир допусна груба грешка, от която се възползва аржентинецът, реализирайки удар в главата и поведе с 6:2 точки. До края на мача нашето момче не успя да навакса разликата и загуби. Това отреди 14 място на Сотир в крайното класиране.
Даниел Турнов имаше 57 състезатели в своята категория. В първа среща жребият му отреди да се изправи срещу представителя на Корея. Турнов тотално надигра своя съперник, но след спорно съдийско решение в края на мача, му бе отнета победата, резултат 13:11 точки за корееца.
Двамата състезатели представиха достойно страната ни и показаха, че България има потенциал и място сред най-добрите държави в света в Олимпийското Таекуондо-WTF. След броени дни те ще имат шанс да защитават за втори път името на България на 10-то Световно първенство за юноши.